article title
article title
article title
article title
article title
article title
article title

indiadesignid / April 13, 2020

Sarpanch House by Neogenesis+Studi0261 features irregular cuboid structures that conceal a central courtyard

Called Sarpanch House, this project in Talangpore, Gujarat by Neogenesis+Studi0261 is designed to be set apart from its rural surroundings while offering privacy to the family. The façade of the home is a stack of several cuboid forms that seamlessly allow movement in the interiors. The spaces within are designed around a double-height internal courtyard that is further highlighted by skylights. The public areas of this home like the living and dining open into this courtyard, thereby making it the central area. Scroll down to read the architects’ description of the space.

Situated in a small village called Talangpore, this iconic yet introverted abode is designed keeping in mind the profession of the dweller. The context of the house resembles a very rural set up, sharing a common wall with a cow shed, an open pasture on the other side and old traditional houses opposite it. The head of this family is the Sarpanch (leader) of the village, and he gave us a brief about how the structure should stand out from the surrounding, but privacy should be maintained.

Divergence of massing is created through cubes and powder coated wood, with finished aluminium pipes that act as screens. This adds to the overall facade, without compromising on view and ventilation. These masses, which are individually vivid in nature, yet co-exist ideally, articulate the function of house and form a volumetric elevation.

The organisation of spaces on the ground floor revolves around the central courtyard, resulting in a hidden entrance on other side of living room for the office space on level above. The elemental, tranquil spiral staircase creates a distinct impression as one enters though the main gate. Contemporary needs and rural context helped frame the colour palette of the house, where earthy tones and exquisite furniture intermingle to create a unique decor.

 

Photographs by Ishi Sitwala, The Fishy Project 

Our Sponsors