article title
article title
article title
article title
article title
article title
article title
article title
article title

indiadesignid / September 2, 2020

Sangini House by Urbanscape Architects & Utopia Designs

Sangini House by Urbanscape Architects & Utopia Designs is a response to the context and legacy of the Sangini Group. With a revolutionary flexible, column-free workspace composition, the designers sought to create a real-estate epicentre with modern sensibilities and truly sustainable elements. The revered construction firm’s office building features a sculptural form with exposed concrete walls and a stone facade with perforations. Raw materiality, abundant greenery and natural light complement rainwater harvesting and drip-irrigation systems to create a truly eco-friendly structure.  Scroll down to read the designers’ eloquent elucidation of the project.

The project is an upscale design that is inherited from the brand’s ethos and values. Conceptualising the design as a sculptural manifestation, the initial ideas were developed as a work of art that would challenge the archetypal structural systems and the notion of a building. The design intent was to create a dynamic built volume that would encourage visitors to come into the building. Hence, cantilevered floor plates that defy the conventional grid structure with post-tensioned sweeping floors have been cast along with exposed concrete walls that are structural.

The nature of the family business and the resultant hierarchy plays a crucial role in spatial planning and movement—a small floor plate results in its segregation from the vertical core that comprises two lifts and a staircase. The building’s unusual design, distinctive profile and an appropriate orientation adopted through sun path analysis exploits environmental factors. The stone skin with three-dimensional perforations envelopes the core and provides shade from the harsh sunlight throughout the day. The skin wraps around on the fifth and sixth floor to create an invigorating volume of the five-floor high entrance. The entrance is where the private world of the tower meets the public realm, and the soaring light-filled space tones down the scale, making it look proportionate to the floor plate.

The voluptuous space of the eight stories structure transforms visibly into a five-storied structure. Visitors at the entrance are directed along the sweeping skin into a double-height atrium that opens into a court. The inclusion of ample daylight ensures a clarified and celebrated movement through the building, providing a physical and psychological balance to the employees. Other active means of energy systems in the building include rainwater harvesting and drip irrigation systems.

The building aims to achieve the green platinum rating with radiant floors and ventilation systems catering to the cooling needs. The interiors of Sangini House echo the character of the architectural design and intent of the building. Staying true to spirit of heritage and context, the materials and finishes are kept raw and natural – devoid of any cosmetic layering. Most of the ceilings and walls are done in exposed concrete, offering an industrial feel to the spaces inside. A rather distinctively designed building, Sangini House is a new-age epitome of urban culture and environmental sensibility.

 

Photographs by Andre J Fanthome, Studio Noughts & Crosses

Our Sponsors