article title
article title
article title
article title
article title

indiadesignid / July 14, 2020

Residence 568 by Charged Voids

Residence 568 by Charged Voids is a sustainable contemporary family home in the small satellite town of Panchkula, Haryana. Featuring a cross-axis spatial concept, the residence is centred around a courtyard that not only enables visual coherence from the entrance to the backyard, but also channels cool winds throughout the living spaces, aided by a water body. The central staircase resembles a gallery-like viewing platform, overlooking the well-lighted area.  A limited palette of white marble and gold granite along, with simple white painted surfaces, openable shutters that pay homage to ‘jharokhas’ of traditional ‘havelis’, and terrace gardens are other highlights of this adeptly conceived home. Scroll down to read the architects’ description of the project.

The house is essentially designed around a courtyard with all the public spaces overlooking into it. The varied scale of public and private spaces and there different interactions with the exterior was a central idea of the project. The public spaces have been expanded volumetrically to emphasise their importance as congregation spaces. The concept of a cross axis has been utilised in this project as well, an approach adopted by the practice for smaller houses.

The vertical axis holds the entrance and is mostly transparent allowing visual connection within the house up to the backyard. The horizontal axis holds the circulation, with the staircase acting almost as an amphitheatre overlooking the courtyard.

The functions are divided as per floor, ground for public spaces, first for couples and second for children. Ground floor holds the living spaces, a courtyard with a water body, a guest bedroom, kitchen and dining spaces, central lobby and staircase. The first floor holds two bedrooms for the couples with their respective toilets and dress. These bedrooms overlook into the central space with openable shutters almost like ‘jharokhas’ in the ancient Indian ‘havelis’. The second floor holds two bedrooms, one for two boys and one for three girls, each having its own terrace garden. The idea was to create an almost segregated private zone for the youngsters. Also, the interaction of these rooms to exterior is to the terrace gardens instead of opening to the road (& overlooking school building) in the front and houses at the rear. The area for the domestic help is also on this level with a separate access from a spiral staircase in the rear court.

Another important aspect of the design was to resolve the serious parking issue as almost all house owners on the street own at least three cars. The clients in this case owned 4 cars & we wanted them not to clog the street (especially at night) like other owners. This was resolved by an amorphous boundary that had foldable extensions so that all cars could be parked inside with only covering a part of the front ramps to the house.

On the sustainable features of the home:

The main strategy is to cut down the thermal intake of the house. Since the residence is a row house plot, the longer edges are common to neighbour residences and the shorter edges form the front and rear facades that face west and east respectively. Hence, to cut down the harsh sun of the west , a specific metal ‘jaali’ pattern has been designed to allow in diffused light. The terrace gardens on the second floor add to the thermal mass to the roof reducing heat gains and keeping the living spaces cool.

The central courtyard with a water body allows cool winds being directed and channelized into the house. The courtyard facades are so designed that do not allow direct summer sun to enter into the living spaces at the ground floor. The double height spaces and the stairwell allow stack ventilation for the whole house. The skylight above the stairwell allows diffused light to enter and accommodates vents to throw out hot air. The top floor bedrooms opening into north facing terrace gardens avoid harsh sunlight to enter these rooms.

 

Photographs by Javier Callejas

Our Sponsors