article title
article title
article title
article title
article title
article title

indiadesignid / October 10, 2020

Gauribidanur Residence by Cadence Architects

Gauribidanur Residence by Cadence Architects is located on an L-shaped site and uses this form to determine the composition of spaces as well. Featuring a double-height volume for the living space, an artfully crafted staircase and bridge traverses the void, connecting the various levels. Apart from this graphic statement made by the staircase, the home is defined by a wonderfully curated, minimalistic decor palette and a lush terrace garden. The exterior is a chiseled mass with interspersed incisions that not only accentuate the appearance, but facilitate natural light and ventilation. Scroll down to read the architects’ insights.

The ‘L’ shaped site measuring 3038 sq ft is flanked by roads on two sides. The ground floor comprises of the car park area, entry, living space, kitchen dining and an guest bedroom. Organisation of the program on all floors happens along the two arms of the ‘L’. The living room has double height volume incorporating the prayer room with a staircase and bridge traversing the spatial void. This area forms the soul of the home bringing the family together.

The staircase has been articulated to make a graphic statement across the void. One edge of the living room dissolves into a narrow strip of green flanking the compound wall of the property. The top most floor has the family entertainment area that opens up into terrace garden. The garden is rendered with the same formal qualities as the exterior form of the building.

The bold exterior façade is essentially a chiseled mass in response to the two roads along the site. Openings as incisions made into this chiseled mass allow light in to the interior of the home. The architecture of the home spatially and formally both on the outside and inside is a result of a series volumetric deductions from a platonic ‘L’shaped object.

 

Photographs by Anand Jaju

Our Sponsors