article title
article title
article title
article title
article title
article title
article title
article title
article title
article title

indiadesignid / July 20, 2020

Abin Design Studio employs a unique spatial narrative for the headquarters of the RP-Sanjiv Goenka Group

This surreal corporate office, designed by Abin Chaudhuri’s Abin Design Studio for the RP-Sanjiv Goenka Group’s headquarters in Kolkata, is an experiment in spatial narrative through craftsmanship. Resembling a contemporary museum, the space is a celebration of life and art, with a large central atrium that wonderfully juxtaposes monumentality with intimacy, and a subdued material palette with larger-than-life focal elements. Alluding to the river ghats, where everyday life meets spirituality, the undoubtedly ethereal workspace is decorated with colour, artwork and bespoke statement pieces that have been crafted from back-painted glass, leftover carpet rags, and other unique materials.

The client is an avid patron of the arts and an enthusiastic collector, and it was his willingness to let the Studio transcend the boundaries of ‘container’ and ‘content’ that resulted in a workspace that houses artefacts and human aspirations, alongside a bustling corporate environment.

“The central core diffuses into multi-planar spaces, with natural light washing across the full-height atrium, filtering into seamless working spaces, segregated vertically as required in the hierarchy of corporate offices. Although physically segregated to justify efficiency of function, the spaces are visually connected, transcending boundaries of closed office habitats, celebrating art and life through accessibility and ownership through a sense of pride,” explained the Studio, when we enquired about the unique layout of spaces.

Grand steps at the forefront of the atrium further the design reference to the river ghats, as they augment the art and form a pathway to the repository of invaluable literary treasures. Partitions between the plethora of conference rooms have been re-imagined as ‘library shelves’ to facilitate content display as well. Each floor features a distinct design language, which can be gauged from the different treatment and finishes to the corresponding reception desks.

 

Photographs by Suryan Dang & Edmund Sumner

Our Sponsors