article title
article title
article title
article title
article title
article title
article title
article title
article title
article title

indiadesignid / September 8, 2020

Aashirwad Residence by 42mm Architecture 

Aashirwad Residence by 42mm Architecture is a creative composition of spaces that programmatically facilitates its operation as a single joint family residence, while at the same time enabling each floor (per nuclear family) to function independently. A glass prism-shaped courtyard is the unifying element of all four levels of the home, enabling an abundance of natural light to filter into the sophisticated interiors, and is complemented by an atrium that links only the first and second floor. Featuring green walls, waterbodies and a perennial indoor-outdoor integration, the non conformist, contemporary sensibilities on display are enhanced by a luxurious material palette of concrete, leather, wood, stone and metal, with a generous interspersion of art. Scroll down to read the designers’ eloquent description of the home.

This home is an exploration and assertion of intertwined cuboidal sensibility that administers cohesiveness in a family in terms of its spatial interaction and lifestyle. Aashirwad Residence, Lucknow is an artistic and smart solution to the aspirations of an effluent joint family, which functions both as a single entity and as parts that are put together to create a whole. The edifice is a representation of an architectural philosophy that ties the indoor and the outdoor spaces in continuous thread. The outdoor living spaces of the house don’t just connect with the indoor spaces of the corresponding floor, but have an overall relationship with common areas across all floors.

The spatial composition of the home is that of a three-storey structure constituting a drawing room, dining room, kitchen, a set of three living rooms (one on each floor), a pantry on each floor, two studies, eight bedrooms with attached toilet and dressers, a home theatre, spa, Jacuzzi and pool. The basement, apart from facilitating parking, also has a banquet hall, designed as an art gallery.

The unique quality of the Aashirwad residence is that there is a joyful play of elements in the façade, which have been creatively strung together with the help of just one concrete portal. This leads to an inspiring fusion of concrete with wood, creating a vivid visual, even for someone who sees this marvel for a fraction of a second. The linearity of the concrete portal is accentuated by the use of long strip lighting which seems to walk with you while you move. Optimal lighting in the internal spaces subtly brings out the intricacy of the elements used on the external façade, which makes the viewer inquisitive about the kind of space behind the designed element.

This design is massive yet intricate, bold yet subtle and everything you have ever wanted but like nothing you’ve ever seen before. Adorned with a beautiful sloping garden leading to a sunken courtyard, with water bodies and green walls, the feel of experiencing the space is so transformational, that its impact lingers.

The interiors represent minimalistic style. The surfaces are left pure and accessorised with a layer of art. The elevation and the external finishes of the house are represented in the internal finishes. Materials used include exposed concrete, leather, untreated wood, stone and metal. The composition is a non conformist stylisation where everything when put together has a soul, nothing feels out of place or monotonous. The interiors of the house are a representation of the fact that the house is architecturally complete as a whole. Each ingredient of the house is tailored to form a part of a larger story that is the reflection of the aspirations, interests and lifestyle of its inhabitants.

 

Photographs by Ravi Kanade

Our Sponsors