India Design ID
India Design ID
India Design ID
India Design ID
India Design ID
India Design ID
India Design ID
India Design ID
India Design ID

The House in 1970 by Architects Collaborative

October 27, 2020

Fact file
Location: New Delhi
Size: 550 sq m
Principal Architects: Abhishek Saxena and Madhav Maini
Photography by: Vibhor Yadav

 

The House in 1970 by Architects Collaborative is a homage to the simplicity and stark materiality of the 1960s and 1970s. Set in a high-density urban precinct of New Delhi, the residence denounces the haphazard development and uninspired design intent of the houses abutting it. The project is nestled among similar-sized residences on a small 100-square-meter plot. Split into two similarly designed duplexes, an internal courtyard and permeable brick envelope cohesively unite this dual-family home.

The three-sided open-site plot with narrow front and back ends necessitated the third, longer face to introduce a sense of light-filled openness. With an open-ended three-bedroom floor plan, the small floor size compelled the individual duplexes to become intra-interactive, converging into an internal courtyard. Bound on either side by shared function spaces, with the private spaces overlooking it from above, the double-height courtyard becomes an interaction pivot. Peaking at the central courtyard and decreasing toward both ends, the perforations in the wall ensure privacy in the bedrooms while maintaining a consistent stream of natural light throughout.

The abundance of concrete, culminating at the coffered ceiling of the central double-height courtyard, natural wood grains, terrazzo, and hints of wicker and clear glass in the backdrop of a brick jaali, christen the house as an ode to the use of this palette and design, and its innate Indian-ness, towards the 1960s and 70s. The wall, defined by a gradient brickwork weave, helps bring the elements into all spaces of the house when required. Composed of a stark base palette, the distressed concrete of the structure’s formwork and the raw fly-ash brick feature veiled behind glass define the entirety of the house. With the use of terrazzo throughout as a substitute for stone or tiles, interspersed with simple natural wood and indoor greens, the house pays homage to the raw character of its materials and their timelessness.