article title
article title
article title
article title
article title
article title
article title
article title
article title

indiadesignid / June 14, 2020

Pakhaniyil Residence by Nufail Shabana Architects is an earthy, ethnic and infallibly modern Indian abode

Pakhaniyil Residence by Nufail Shabana Architects is a modern ethnic abode in Kerala. Inhabiting a lush 5300 sq ft plot, the home features an exposed concrete finish, with a design intent that centres around crisp, clear lines that are evident in the elevations and interior as well. Kota stone, mud texture, wooden detailing in the ceiling and staircase handrails, as well as other rustic materials such as bamboo and jute contribute to the earthy palette. Coloured glass adds a distinct dynamic to the interior spaces, while the entire residence is interspersed with innovative skylights and bamboo screens to ensure that a copious amount of natural light filters through. The spatial experience is completed by the distribution of buffer zones that combat heat generation in the living spaces. Scroll down to read the architects’ description of the project.

A modern ethnic abode designed in Chemmad, Kerala, 4kms within the main town with lush greenery around, this is a clear attempt to recreate an ethnic feel for a modern day house. The design intent revolves around the crisp and clear lines used throughout the house in the elevation and interior spaces . The ethnic theme used throughout the house is evident in the kota stone used for flooring to the mud texture, the colours used in the partition, light fixtures and metal used in handrails and partitions ,the wood used in ceiling and handrails.

The house has been designed with 5 beds, a spacious living, dining area abutting a dry courtyard and a family living space with an extended spacious deck area. The kitchen block has been placed on the north east side of the plot and accessible from the adjacent paternal home . The modern ethnic feel throughout the house is created using rustic materials like bamboo, wood, jute. The coloured glass plays an important role to create loud spaces with natural light filtering through the skylight and bamboo screening.

Features like bamboo screening on the west side of the residence, buffer zones added to the dining and deck area, and the buffer zone created at the roof level help to drain out the heat accumulated throughout the daytime. The various zones have been detailed below:

Buffer 1. 3 m canopy for the sit-out on the west side. The projected slab in front of sit-out, living room and dining acts as buffer and protects the west facing walls. Planting in the courtyard around the sit-out area acts as a screen. Buffer 2. The deck space on the south side acts as a buffer to the family living area. Buffer 3. Bamboo screening on the west side acts as a buffer to bring in filtered light through the windows on west. Buffer 4. Planning the prayer and toilets on the north side as a buffer done around the house to reduce direct exposure of walls to sunlight. Buffer 5. Thick planting on the east side acts as a buffer. The existing thick and tall plants on the east side protects the walls facing the rear yard. The vegetation in the neighbouring plot at the rear is an added advantage to the house. Buffer 6. Industrial roof over the concrete slab makes a cavity and ventilator wind fans suck out hot air. The concrete roof is treated with cera coolant admixtures to reduce heat. The wind ventilator fans ease the hot air to be flushed out naturally. The louvers placed over the parapet on the south side and north side of the house keeps the buffer zone below the industrial roof airy.

 

Photographs by Justin Sebastian

Our Sponsors