article title
article title
article title
article title
article title
article title
article title
article title
article title

indiadesignid / June 10, 2020

Outhouse by MISA Architects is a beautiful representation of the harmony that can be achieved between the natural and the built environment

Outhouse by MISA Architects is a beautiful representation of the harmony that can be achieved between the natural and the built environment. Set amid lush farmland, away from the bustling city of Ahmedabad, the site offered a serene escape, which was interpreted by the designers as an opportunity to create an enigmatic poetry in the architectural composition—an abstract expression of the green grass, blue skies above, and the residence at the threshold. With a series of courtyards and fragmented semi-public spaces that create an array of experiences, the holiday home is also highly sustainable—an example of this being the implementation of reverse boring in order to recharge the groundwater table. Scroll down to read the architects’ description of the space.

Outhouse: a visible invisible extension of nature. Seated amidst agricultural farmland, this weekend house brings harmony between the natural and the built environment.

On the first visit to the site, the architect made up his mind to optimise on the setting of this project. Amid lush green farmland, away from the bustling city of Ahmedabad, this site offered a getaway into the serenity and vastness of nature.

The design approach was to create an enigmatic feel by camouflaging the building with the background, which offered a matchless view of the horizon. The imagination was to bring life to a poetic expression: green grass below, and the blue sky above, and the outhouse at this threshold.

The outhouse plan comprises a series of courtyards and private spaces, connected through an immaculate passage. This project has a living area, dining, kitchen, master bed and guest room. The courtyards embed usable outdoor spaces like the patio, swimming pool, and the entrance vestibule.

These fragmented semi-public, semi-private spaces are carefully positioned to create an array experiences while improvising on the ambiance. O The cantilevered deck turns into a pulpit in front of the graduating lawn space for audience seating.

The swimming pool is designed with the right amount of privacy, with a handy private shower and powder room for guests. The rooms intentionally make for an inside out living experience. The deeply shaded openings in the north and east ensure thorough daylight and shelter from the weather.

The exposed RCC ceiling is patterned with the bamboo curtains, with a complete green cover at the terrace. The building preserves water with its reverse boring to help recharge the ground water table.

 

Photographs by Zurich Shah, Paper Tales Studio

Our Sponsors