India Design ID
India Design ID
India Design ID
India Design ID
India Design ID
India Design ID
India Design ID
India Design ID
India Design ID

Belaku by Technoarchitecture

October 29, 2020

Fact File
Location: Bangalore
Size: 650 sq m
Principal Architect: Rajesh Shivaram
Photographs by Shamanth Patil Photography

 

Belaku by Technoarchitecture is an understated composition that amalgamates Wabi-Sabi sensibilities with a traditional Indian courtyard home. The east-facing site has been conceived as two residences—one for an elderly couple and the other for their son, who regularly shuttles between New York and Bangalore—connected by a central water body. A wooden screen sandwiched between concrete and metal flats forms a geometric façade that facilitates sciagraphy. In a conscious attempt to replicate the poetic imperfections of nature, the house features a neutral, earthy palette brought to life by textures, vibrant furnishings, and aesthetically curated artworks. The highlight of Belaku is the well-defined and balanced use of geometric forms.

Capitalizing on the pleasant climate that Bangalore has to offer, the design is open and porous. The client brief referenced the concept of Wabi-Sabi, an aesthetic, simple, and close-to-nature style celebrating the beauty of a naturally imperfect world. The straight lines of the architecture are in stark contrast to the neighbourhood, yet they are a simple, elegant, and visual solution, organising the home into separate areas. The objective was to create an earthy ambience with good balance. The open home concept complements the light, volume, and serenity of the built space. A lift and a staircase have been strategically positioned for both houses. The entrance to the house itself is a “pause between the inside and outside.” One is welcomed by a shaded verandah, which captures the essence of the spaces and materials used. The living room is separated from the rest of the home by a central water body (double height), allowing sunlight to enter the home and brighten up the interiors.

Visual connectivity is maintained with the greenery outside. Aiding these sources of light are skylights that have been placed in the double-height spaces. The ample light and air in the house, the grey-coloured floor (tiles), and the warm interior (wood) add playfulness and curiosity to the place. The spatial composition of the house lies in creating two distinct blocks bridged by the central water body. The main feature of the elevation is the use of Corten steel, which acts as an excellent variation to the wood and concrete hues. Restricting the palette to a neutral scheme was a significant decision, as all the materials emphasise the poetic imperfections of nature. Pigmented surfaces and cement plaster mimic the surrounding landscape, while the wood in the ceiling adds an element of warmth to the residence. The use of colours and artwork accentuates the overall narrative and is highlighted by the superimposed neutral colour palette. This home revels in simplicity yet is rich in texture, creating a harmony of natural materials.