article title
article title
article title
article title
article title

indiadesignid / November 21, 2019

Beautiful landscaping meets understated luxury at Palm Grove by DADA and Partners

Designed on a site replete with full-grown, forty foot palm trees, Palm Grove by DADA and Partners features beautiful landscaping and a design that complements its environment wonderfully. Granite, metal and a cantilevering facade house contemporary furnishings that lend the home a tranquil atmosphere with subdued opulence.  Scroll down to read the architects’ description of the space.

 

This landscape element forms the heart of the design and becomes the primary focus eventually. Existing setting has been capitalised now in an ‘inverse’ landscape typology whereby one views this palm grove, not as the first point of visual contact but as a culmination. As a result the approach to the house is now routed through the east face of the building and series of spaces unfold as one enters into the house creating a dramatic sense of arrival. To achieve routing the entry through east face, a dramatic hundred feet monolithic granite clad wall added was introduced.

The program on the ground floor is configured between three zones. Starting from the north in the first zone sits the existing block. The first granite wall spanning along east west demarcates this zone. Between this and second wall sits the semi-private zones i.e. family dining and lounge. The third zone is formed by placing the main granite feature wall that separates the Formal zone of the house with the drive court. This arrangement provides sweeping views towards the east and west sides.

While the views were established on the East West axis, the upper floor extends out from the older block towards the south on the North South direction. This juxtaposition was further accentuated by cantilevering the upper volume onto the drive court on circular columns forming the ‘legs’ of the house. As a result the first floor level was made to feel like hovering with a contiguous clerestory glazing on the ground floor. This is evident in the formal living room with views out at ceiling level. The sense of movement on the upper level in north south direction is further heightened by inclusion of a bridge that spans the length of the double height foyer.

The house perfectly blends with the landscape and gives the feeling of being one with its surroundings whereby living spaces are woven together through indoors and outdoors.

Throughout the house, the texture of the granite stone and natural finishes complements detailed metal work such as vertical screens, louvers and canopies. High‐quality contemporary furnishings and finishes introduce a sense of understated luxury with a modern take and impart a sense of calmness and cohesion.

Our Sponsors