article title
article title
article title
article title
article title
article title
article title
article title

indiadesignid / August 4, 2020

VS House by Studio Sārānsh

VS House by Studio Sārānsh is a minimalist abode that revels in simplicity, muted palettes and texture. Originally featuring four-bedrooms, the home has been retrofitted into a three-bedroom, serene and airy space. A highly visual and tactile spatial experience is facilitated by monochrome, grey surfaces that offset discerningly curated furniture. Blue accents in the soft furnishings complement an otherwise neutral flooring scheme of local Kota stone in a variety of finishes. A majority of the wood used in the project is reclaimed and the bathrooms feature coloured vernacular stones. A floating roof, a study awash with natural light, sit-out spaces that integrate nature, a gym and a jacuzzi are some other noteworthy features of this project.

Located in Ahmedabad, the two-level home features multiple living spaces, overlooking courtyards,  a dining area, kitchen and other utilities on the ground floor. One bedroom, as well as an independent pavilion that hosts the gym and jacuzzi spa are located at this level as well. The floor above comprises of two bedrooms, a study, a lounge and an open-air suite.

The residence showcases a diverse use of vernacular material. Kota stone features in a herringbone pattern in the living room, while larger slabs feature in the less formal spaces. Connecting areas such as the corridors as well as the bedrooms have smaller blocks of the stone, whereas the dining room hosts an impactful contrast in jet-black Kadappa tiles. The highlight of the bathrooms is the variance achieved through the use of flecked grey tiles and emerald-hued marble.

The study, fashioned on the first floor by connecting a passageway to an adjacent terrace is awash with natural light due to it’s location and the creation of a curved ceiling. The room is replete with timber. A wooden deck in the exterior pavilion accommodates a jacuzzi, while Kota stone once again features in the flooring.

“Instead of adding more elements, the nature of the materials used to finish the insides have been focused on to create the entire ambience. An individual’s visual and tactile journey through the house is emphasised by the flooring,” explains the Studio.

 

Photographs by Ishita Sitwala, The Fishy Project

Our Sponsors