article title
article title
article title
article title
article title
article title
article title
article title
article title
article title

indiadesignid / June 28, 2020

The Wall House by Abin Design Studio: A spatial experience

The Wall House by Abin Design Studio is appropriately named for its strategically articulated feature wall, with privacy being the primary requirement of the client. The residence is an inward-looking series of masses with internal courtyards that facilitate light and ventilation. The transition from exterior to interior environments provides a spatial experience with open-to-sky, shaded and covered areas, interspersed in harmonious sequences. Lawns, ‘kund’ seating around a bio-pool, semi open sit-outs, decks and terraces are other distinct elements of this vibrant home. Scroll down to read the architects’ description of the space.

At a busy intersection in Bansberia were three adjacent plots that one gentleman had procured over time. Visiting the Pool House and House of Sweeping Shadows (both previous residential projects handled by Abin Design Studio in the same locality) encouraged him to approach ADS for his private residence. The client’s prime requirement was that of a 12-foot tall boundary wall for ensuring privacy and security.

The main requirement of the client was for a secure and noise-free home. After due analysis of the corner plot for Wall House, it was observed that Building a wall along the junction’s corner posed as an obstruction towards perceiving oncoming traffic on either of the roads and would prove disastrous for this collision-prone junction. Reluctant to give up the idea of a tall boundary wall, it took Abin a period to six months to reason with and convince the client to appreciate the difficulty of the situation. It was finally agreed upon for the wall to be taken into the plot at the corner to provide an extension to the sidewalk and enable clear sight lines around the turn. The space outside the wall was landscaped with low-height shrubbery as a vibrant enhancement of the pavement.

Minimal setbacks and the unavoidable boundary wall prompted the idea of integrating the wall into the design of the House itself. It was designed with a combination of a contemporary Weathered Steel cladding in simple lines and carefully coordinated pattern complementing the timeless and monolithic feel of Silver Travertine. The large openings and the dramatic angles of the walls provide dynamic glimpses into and of the house from many vantage points.

Enveloped within this strategically articulated feature wall, the house is designed as an inward-looking series of masses with internal courtyards to bring in light and ventilation. The transition from outside to inside proves a spatial experience as one encounters open-to-sky, shaded and covered areas in a harmonious sequence. Multiple courtyards enabled a variety of experiences through lawns, ‘kund’ seating around a bio-pool, semi open sit-outs, decks and terraces to form an interesting, vibrant home.

Within the walls, the spaces interact closely with each other, across double-height spaces and large glazed walls. The lounge, living spaces and bedrooms are arranged to have interesting views of the pool and landscaping inwards and framed views outside. A dramatically sleek M.S. staircase is not just simply functional but also effortlessly sculptural. The unique combination of materials and elements, like the light and lofty M.S. staircase with the warm wooden frames and the modern weathered steel with the timeless stone cladding, lend a chic yet everlasting quality to the home.

 

Photographs by Edmund Sumner & Suryan Dang

Our Sponsors