article title
article title
article title
article title
article title
article title

indiadesignid / November 3, 2020

The Axial House by VM Architects

The Axial House by VM Architects is an understated residence that showcases a wonderful integration of nature with the client’s family-centric lifestyle. The facade, with clean linear forms is an homage to the simplicity equated with modernism, while the spatial composition see’s rooms arranged along a central axis/passageway. The highlight of the project is a pool lounge that has been adorned with temple lamps, beautiful truss work and a lush vertical garden. Scroll down to read more.

The client, a practicing physician with a wife, two kids and elderly parents desired a soothing residence, with simple planning and uninterrupted family spaces. He was also keen on bringing nature into the interior spaces and integrating it with their lifestyle. Innovative design solutions that would reduce heat retention and maximise air circulation were the last of his mandates.

Keeping the aforementioned points in mind, The Axial House, located amidst a bustling residential area, stands out from its surroundings through its highly contemporary architecture and meticulous landscaping. The facade showcases a certain simplicity equated with modernism, through a combination of clean horizontal vertical lines. The narrow rectangular plot has been fashioned via an axial planning concept (from where it derives its name) wherein all the spaces are arranged along a central axis, which also serves as a passage and visual linkage. All the rooms are designed to open onto views of the landscaped courts, thereby creating a refreshing atmosphere throughout the home.

The pool area has been well conceived with temple lamps and a lush vertical garden. The design of the truss work adds great sectional value to this space. Continuous air circulation has been ensured by providing louvers along the side wall. Perforated clay bricks for the walls and a clay tiled roof are a material palette that reduce the effect of external heat and also help create interesting light and shadow patterns that enliven the interior court spaces. The guest bedroom, with its cantilevered seating arrangement also has a view of this beautiful section.

 

Photographs by Running Studios

Our Sponsors