article title
article title
article title
article title
article title
article title

indiadesignid / July 24, 2020

Mani Bungalow by SEZA Architects & Interior Designers

Mani Bungalow by Seema Puri and Zarir Mullan of SEZA Architects & Interior Designers in Mathura is a beautiful composition that emphasises perhaps the most fundamental feature of architecture—lines. In response to the tropical climate of the region and the plethora of trees on site, the designers conceptualised a distinct spatial identity that showcases a rhythmic play of wood profiles. The result is a serene holiday home, with a small front court and water body, and a large, more private, rear court onto which the rooms open. A fine balance between built form and open spaces, coupled with a mix of traditional and contemporary design concepts and mesmerising vistas, make this a truly unique residence.

“Lines are the basis of any structure, and to keep the purity of form intact we decided to use a play of lines for the design—starting in two dimension and then continuing to use it to create a strong visual language in the third dimension.  Therefore, when first you see the bungalow your mind registers a series of lines; some thin, some thick, some horizontal some vertical,” explained the designers.

The initial view of the residence, on approach, is framed by a large tree in the foreground. Another one, closer to the site was used as the focal point to design the porch around. The tree not only makes for an impactful entrance, but continues upward, through a large deck between the bedrooms located above.

“The architecture is such that the spaces seem to merge into one another and you can see right through the front lawn to the rear from the same spot. All the public areas are at the lower level while the private bedrooms are above,” said the designers, when asked about the layout of the home. A beautiful spatial narrative is epitomised by a family lounge that opens out onto the water body in the front and simultaneously connects with the rear court too, resulting in the creation of beautiful vistas . Even the home theatre opens out onto a deck abutting the water body!

Further elaborating the unique spatial identity, the designers said “The volume of each upper floor is set back from the lower one to create terraces for the upper rooms. We used a system of double walling, with a 50 mm air-gap to provide insulation and therefore reduce the heat transfer within. Sit outs are positioned strategically so that you feel you are protected by the built form, but also able to enjoy your connect with nature. The balance between built and open spaces provides sufficient natural lighting, and the east-west orientation of windows provides ample ventilation throughout the home.”

 

Photographs by Dinesh Mehta

Our Sponsors