article title
article title
article title
article title
article title
article title
article title
article title

indiadesignid / June 17, 2020

Kokum House, Goa by Studio Matter is a perfect illustration of architecture & design that adapts to its context and environment

Kokum House, Goa by Studio Matter is a tactfully crafted, economical private residence situated in a village called Quitla, near Aldona. Constructed on a mere 9mx12m footprint, as half the site belongs to an orchard zone, the home is a perfect illustration of architecture and design that adapts to its context and environment. A steep, sloping roof references the form of the village church, while also reducing the amount of heat retained. The interior features an atrium, bathed in natural light and facilitating ventilation, with a tactile material palette of laterite, cement, warm woods and minimalist elements. A wooden deck and a second skin made of GI pipes and bamboo complete the rugged outdoor area, with completely openable, louvered step-out spaces on the ground floor. Scroll down to read the Studio’s description of the project.

The Kokum House is programmatically designed as a private residence situated in a village called Quitla, near Aldona. Half of the site belongs to an orchard zone, and the house thus is contained on a small footprint of 9m x 12m with five bedrooms, one kitchen, toilets and living spaces. It is a highly economical project.

On the apex of a small mound, the house opens up to beautiful vistas with typical Goan houses on three sides and one side facing the Orchard. The roof is designed with a high pitch roof to reflect the steep slopes of the local village church. It also works as a climatic device to reduce the heat ingress. An atrium is carved within this reticent frame to bring in light, and ventilation. Spatially, it renders lightness in the house, and at night, induces a contrasting effect, wherein the house lights up against the darkness of the lush surroundings.

The living experience is simple, and gestures such as open-to-sky showers jutting out as cubicles in the façade, completely openable louvered step-out spaces on the ground floor, the quality of light, embellish it. A restricted palette of materials outlines the complete aesthetic, composed of tactile materials such as laterite blocks, cement floors, non-plaster materials, steel, glass, minimal elements and warm hard wood. The envelope itself is rendered as a monolithic grey structure (cement finish with titanium punning), replete with an industrial roof of Zinc AI sheets. The kitchen has been pocketed well in the living space rendered black with all its fittings and appliances among the white walls and grey flooring of the house. A wooden deck extends out and a second skin made of GI pipes and bamboo completes this rugged outdoor area.

The amalgamation of different materials to vide it as one tall mass which stood out amongst all low-height structures in the vicinity was tactfully done.

 

Photographs by Rishul Bangar

Our Sponsors