article title
article title
article title
article title
article title
article title
article title
article title

indiadesignid / June 18, 2020

Kasu Vana is a group of idyllic luxury villas in pristine surroundings

Kasu Vana is a group of luxury holiday villas located in the untouched heritage village of Assagao, in north Goa. Featuring architecture & design planning by Sameep Padora & Associates and interiors by Studio Taan, the five villas are seamlessly united with the lush forest that surrounds them. A palette of warm, neutral tones, combined with the use of earthy materials such as laterite and kota stone, and floor-to-ceiling glass windows ensure that the experience is one of ‘living alfresco’. The innovative use of materials, such as the lime plastered walls in a variety of shades that mimic the undulations of the site’s natural topography, hand painted detailing and expertly curated furnishings make this project definitively unique. Scroll down to read the Studio’s description of the appropriately named project (‘vana’ is the sanskrit word for ‘forest’).

The interior design was carried out in order to create an ambiance that resonates luxury living in a vacation home, in a style that is modern, casual, relaxed and plush at the same time. The architecture is designed and planned by Sameep Padora and Associates, with the five villas seamlessly tucked into the dense green cover of forested land, on cascading levels that open up views to the picturesque landscape.

The material palette consists of warm and neutral tones, ensuring that the interior does not dominate the exterior but blends into the surreal landscape. Locally sourced laterite has been used to clad the exterior and highlight the central living area. additionally, the floor-to-ceiling glass expanse stretches in both axes, bringing new meaning to the term ‘living alfresco’. Interior surfaces finished in lime plaster and kota stone add a rich yet subtle texture that combines the outdoors with the indoors effortlessly.

The lime plastered walls along the connecting bridge between the bedrooms, finished in differing shades mimic the undulations of the site’s natural topography. Hand painted brass strokes accentuate the profile and adds finesse. Whereas, the kota stone, another natural material, has been used to pave the floors in the common areas. The same stone flooring in highly polished finish, has been cut and laid in a herringbone style in the bedrooms. Interior furniture has been curated to complement the lush natural surroundings of Assagao, while providing residents with a luxurious atmosphere to rest and relax in.

 

Photographs courtesy Studio Taan

Our Sponsors